Снимка: БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви прехода към постепенно облекчаване на ограничителните мерки, въведени на 19 март във връзка с разпространението на новия коронавирус, предава TACC

"За щастие ситуацията в Хърватия не е толкова драматична, колкото в някои други страни. Напротив, можем да кажем, че епидемиологичната ситуация сега е под контрол", цитира думите на Пленкович националната телевизия HRT в четвъртък. "Това постепенно позволява възобновяването на икономическата и стопанската дейност, но не можем веднага да се върнем към ситуацията преди пандемията, защото всичко, което е постигнато досега, може да бъде загубено", предупреждава той.

Още по темата

Според премиера облекчаването на мерките ще настъпи на три етапа. „Първият етап е насрочен за 27 април, когато всички стопански субекти, извършващи търговска дейност, с изключение на търговските центрове, ще могат да работят“, информира Пленкович.

"Ще бъде възможно да се възстанови дейността на субекти в обслужващата сфера, с изключение на направленията, където има тесен контакт между клиентите", казва още той.

Като част от първата фаза ще бъде пуснат и градският транспорт, библиотеките, книжарниците и музеите ще възобновят работата си, а на професионалните спортисти ще бъде разрешено да се върнат на тренировки, пише "Фокус".

В случай на успешно изпълнение на първия етап на смекчаване, ръководителят на хърватския кабинет счита за възможно преминаването към втората фаза, която е планирана за 4 май. В нейните рамки дейностите на обществените и частните здравни заведения ще бъде възстановена изцяло, с изключение на специализирани инфекциозни отделения и болници, които се борят с коронавируса. Ще бъде разрешена работа и за козметични салони и фризьори при стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

"Третата фаза е насрочена за 11 май. От този момент ще бъде разрешено да се събират групи до 10 души при спазване на социалното дистанциране, търговските центрове ще се отворят с въвеждането на специални епидемиологични мерки, предучилищни центрове и начални училища, както и лабораторни и художествени дейности в малки групи в университетите, ще бъдат пуснати междуградските автобусни и въздушни превози “, обеща Пленкович.

Освен това, според премиера, ще се отворят ресторанти и кафенета, но те ще се обслужват само на тераси и веранди, ще станат достъпни отново парковете и градините

Първата коронавирусна инфекция в Хърватия беше потвърдена на 25 февруари. Към днешна дата в страната са регистрирани 1 982 заразени, тествани са 27,6 хиляди души, 50 пациенти са починали, 883 са се възстановили.

За да се предотврати разпространението на вируса, в страната са въведени ограничителни мерки от 19 март, предвиждащи затварянето на всички кафенета, ресторанти и търговски центрове, както и козметични и фризьорски салони. Отворени са само хранителни магазини и аптеки, те работят с намалено работно време. Затворени са граници. Разрешено е движението на камиони за хранителни стоки, правителствени автомобили линейки и противопожарни автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase